MuseumBlog over museale en basale zaken

Wat doen we met Pasen? En zijn musea stoffig?

Nieuw op onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/MuseumVanDeTwintigsteEeuw/) en onze site is een Blog, een MuseumBlog.

Op deze pagina (http://www.museumhoorn.nl/pg-5548-7-112468/pagina/museumblog.html) (en op onze Facebookpagina) zullen we geregeld een BLOG plaatsen. Over zaken die ons opvallen. Over nieuwe of spannenden ontwikkelingen. Of juist gewone dagelijkse zaken. Over ons museum, onze vrijwilligers, onze collectie, maar ook over andere musea.

De eerste MuseumBlog plaatsten we nu ook hier:

Wat doen we met Pasen?
En zijn musea stoffig?

(Blog van een museumdirecteur)

Waar ga jij met jouw partner of gezin deze Pasen naar toe? De kans is groot dat je er ook even ‘uit’ wil dit weekend en steeds vaker kiezen we met z’n allen voor een museum! Dat is een leuk en betaalbaar uitje, zeker als je net zoals mijn gezin over MuseumKaarten beschikt. En reken maar dat we leuke en bijzondere musea in ons land hebben. Mijn kinderen (van 5, 6 en 9 jaar) kunnen er over meepraten.

Ga met jonge kinderen vooral eerst naar de kindvriendelijke musea die er zijn en ze zullen daarna altijd enthousiast reageren als je voorstelt: “Zullen we vandaag naar een museum?” Maar niet alleen de keuze van een museum is belangrijk. Ga echt actief met je kids op ontdekking door zo’n vergaarbak van kunst, techniek of ontdekkingen! Leer je kinderen te zien, te ontdekken. Maak bv als ze jong zijn samen die gratis puzzeltocht of geef ze zelf een audiotour in de hand. Kids hebben zo door hoe dingen werken en gaan zelf wel op ontdekking. Belangrijk is dat de (groot)ouders zelf ook genieten van het museumbezoek. Ik zie wel eens chagrijnige ouders met hun kinderen door een museum trekken en overal voorbij lopen… Tja, dat is niet de manier om museumbezoek leuk en spannend te maken voor kinderen. Goed voorbeeld doet volgen.

Gelukkig zie ik ook mooie voorbeelden. Een opa of oma op de knieën iets voor doen of uitleggen aan een kleinkind, ouders die vol enthousiasme met hun grut op ontdekkingsreis gaan in één van die 1000 musea die ons land rijk is. Begeleiders die kinderen attenderen op kleine of spannende zaken in museumzalen, die zich verplaatsen in de kinderwereld. Veel kastelen in ons land zijn ook met de MuseumKaart te bezoeken en als je dan als ouder al fluisterend zo’n ronde torentrap op sluipt… dan maak je het voor je gezin al direct leuker.

Ga dus gerust dit Paas-weekend naar een museum. Koop gerust voor je gezinsleden een MuseumKaart (bedenk dat je de aanschaf na gemiddeld 3 museumbezoeken er al uit hebt!) en ontdek met die kaart 400 musea waar je een prachttijd hebt. Qualitytime met je gezin! Enkele musea die ik zeker aan gezinnen kan aanbevelen: Zuiderzeemuseum, Veiligheidsmuseum PIT, Spoorwegmuseum, Nationaal Militair Museum, Aviodrome. Maar er zijn veel meer leuke, spannende en leerzame musea, groot en klein! Een museum hoeft al lang niet meer saai of stoffig te zijn…

Sprekend over Stoffig. In de nieuwste Kampioen van de ANWB schijnt onze blaasbalgstofzuiger prominent te staan… ( ANWB-leden krijgen bij ons korting: https://www.anwb.nl/landvananwb/museum-van-de-20e-eeuw ) En hedenmiddag (14-4-2017) vanaf 17.10 uur wordt deze houten stofzuiger samen met enkele andere bijzondere exemplaren door schoonmaakexpert Emile Bode getoond in het populaire TV-programma ”Tijd voor Max” op NPO1. Ik neem voor de bezoekers in de studio een attentie mee...

Ja, we hebben dus stofzuigers in onze brede collectie, maar dat betekent niet dat we stoffig zijn. Mede dankzij onze betrokken schoonmaaksters. Mag ik jullie een rein Paas-weekend wensen met veel museumbezoek? Ohja, wij hebben de Star Wars expositie ook nog steeds staan! En gratis koffie, thee of ranja met 1e en 2e Paasdag een Star Wars paaseitje erbij! Fijne Pasen!

Hans Stuijfbergen

SFA04_SFA002012008_X SFA04_SFA002012008_X