Koninklijke onderscheiding voor museumdirecteur

Hans Stuijfbergen is maandag 1 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan Nieuwenburg reikte hem het lintje uit tijdens een feestelijke bijeenkomst voor het 30-jarig bestaan van het Museum van de Twintigste Eeuw. De heer Stuijfbergen werd Koninklijk onderscheiden, vanwege zijn werkzaamheden als oprichter en directeur van het museum en vanwege zijn inzet voor de lokale omroep en de Stichting Kleurrijk.

 

Museum van de Twintigste Eeuw

De heer Stuijfbergen heeft 30 jaar geleden samen met wijlen Harry van Lunteren het Museum van de Twintigste Eeuw opgericht. Zij wilden een in Nederland uniek museum beginnen dat een beeld zou geven van een veelbewogen eeuw waarin het leven niet eerder zo snel en zo ingrijpend is veranderd. Het museum startte in een oud kaaspakhuis aan de Bierkade en is in 2011 verhuisd naar het Oostereiland. In 2023 trok het museum een recordaantal van ruim 100.000 bezoekers.

 

Sinds de opening is de heer Stuijfbergen werkzaam als directeur van het museum. Met een klein aantal medewerkers en maar liefst zo’n tachtig vrijwilligers houdt hij het museum draaiend. Het museum omvat een unieke, sociaal-historische collectie in vaste opstelling en een aantal zalen voor wisselexposities. De vaste collectie bestaat uit objecten die men ooit dagelijks gebruikte maar inmiddels (groten)deels uit het leven zijn verdwenen. Het museum verbeeldt via huiskamertjes het leven in de twintigste eeuw. De collectie is zeer herkenbaar voor de oudere generatie bezoekers en daarmee voor hen een feest der herkenning. Het museum leert jongere bezoekers over het leven van deze generatie.

 

Het museum is met het succesvol aantrekken van jonge doelgroepen uniek in de museumwereld. Dat komt doordat de heer Stuijfbergen steeds aantrekkelijke wisselexposities blijft organiseren over bijvoorbeeld herkenbaar speelgoed zoals Barbie en Playmobil en over iconische televisieprogramma’s zoals Sesamstraat en Buurman en Buurman. Een bijzondere prestatie van de heer Stuijfbergen is de verwerving van een unieke collectie LEGO. De expositie van deze collectie heeft gezorgd voor een sterk toegenomen bezoekersaantal. Hij trok hiermee een nieuwe, jonge doelgroep naar het museum.

 

Lokale omroep

In de zeventiger en tachtiger jaren pionierde de heer Stuijfbergen op de radio. Eerst met Radio Paradio, een illegale zender waarmee vooruitgelopen werd op de legalisering van lokale radio en tv. Iets later stond hij aan de wieg van de Stichting Lokale Omroep Hoorn en nog weer later aan die van de Stichting Kabelkrant Hoorn.

 

Stichting Kleurrijk

De heer Stuijfbergen organiseerde met de Stichting Kleurrijk tien jaar een kermis met nostalgische kermisattracties in Hoorn.

 

Onderscheiding voor museumdirecteur Hans Stuijfbergen Onderscheiding voor museumdirecteur Hans Stuijfbergen
DSC05804 DSC05804
DSC05872 DSC05872
DSC06000 DSC06000